Grøn Blomst, svejft.

Grøn Blomst, svejfet. Tallerken.

info

Navn: Grøn Blomst, svejfet.

Dekorationsnr. 110.

Fremstillet siden. 1982.

Materiale. Hvid Porcelæn. Tæt, meget hård, hvid skærv, der er gennemskinnelig. Dekoration over glasuren.

Det svejfede stel er et af Den kongelige Porcelænsfabriks allerældste. I begyndelsen af 1800-tallet var rokokoen gået af mode. Derfor forsvandt stellet fra produktionen, men i 1868 dukkede det op igen, dekorationen med blå blomster som hoveddekoration på tallerkenens højre halvdel. Det var i det samme år, fabrikken ansatte den første kvindelige maler.

Da professor Arnold Krog tiltrådte som fabrikkens kunstneriske leder i 1886, blev han stærkt optaget af det gamle blåmaleri såvel som af modeller fra fabrikkens første leveår. På grundlag af gamle forme, hengemt og glemt på et loft, siden englænderne bombarderede København i 1807, udviklede Krog det svejfede stel med Blå Blomst til det pragtservice, det er den dag i dag.

På grundlag as den allerede etablerede tradition, som den kendes fra Blå Blomst  svejfet, lancerede i 1982 en ny variant. Grøn Blomst. Lige som Blå Blomst meles dekorationen i hånden under glasuren. Udførelsen kræver lang tids oplæring i en speciel teknik. Det er det tryk, hvormed det enkelte penselstrøg føres, der giver blomsterne deres varierede farvetoner og en friskhed, kun håndens arbejde kan opnå.

© KglStel.dk 2011